falsterbo horse show 2010

Sommaren viktigaste tillställning börjar närma sig nu och för oss som ska dit så är det väl hög tid (om inte lite sent) att få biljetter och eventuellt boende fix och färdigt. Detta året kommer jag vara där mer än vad jag varit tidigare, förra året var jag inne på området först på onsdagen med min familj och sen på lördagen med en kompis, hennes mamma och en som heter Lotta som hade sin häst i samma stall som Marino & Ligsmo då. Då campade vi mellan fredag och söandag, så lite extra blev det allt. I år kommer jag iaf klå alla mina egna andra falsterboår, jag kommer dit på antingen söndagen eller måndagen och ska tälta tillsammans med fyra kompisar tills torsdagen. På torsdagen åker de hem medans jag stannar och väntar på mitt järngäng från förra året, Jonna, Gunilla & Lotta, sen ska vi campa i år igen. Det gör vi fram tills söndagen.

  

Trots att jag ska bo och vara där så många dagar ska jag bara in på området två dagar, onsdagen & lördagen. Det har jag varit nu de senaste tre åren och det har funkat kalas, på onsdagen är det inte så mycket folk, läktarbiljetterna kostar inget och det har alltid varje år varit ponnykürfinal. Det vill man ju inte missa. På lördagen sen är det något helt annat, då är hela området proppat med folk. Dessutom är det Derbyt och det är en klass för sig, det är ett måste!


Okej, campingliv, internationella tävlingar och allmän feststämning är aldrig fel men om vi nu ska ta mod till oss och avslöja vår outtalade hemlighet så är det nog mässan och shoppingen som lockar ganska mycket med. För om vi kan hitta en hästmänniska som kan rakt ut säga att denna ogillar att shoppa hästutrustning, ryttarutrustning etc. etc. så skulle jag bli gravt chockad och gå och hoppa i hamnen. För det händer inte helt enkelt. Själv är jag inte helt hundra på vad jag ska leta efter men jag har mina aningar och de är inte billiga, haha. Jag tror att jag återkommer med detta i ett senare inlägg istället. För det känns som att det kan bli en hel roman av detta annars. Jag tror faktiskt jag ska börja pilla ihopa det nu, så PUSS o HEJ så hörs vi om ett tag!




bloggtips

Efter en på tok för sen hemkomst från Sandvången fastnade jag såklart vid dator (vad annars?), och jag råkade av någon händelse komma in på en fantastisk dressyrblogg. Helt inriktad på tävling. Det är inte alls några tips eller lärorika inlägg, utan man kan mer se det som en kvällstidning fullproppad med de främsta ponnyryttarnas senaste berättelser och resultat. Verkligen en blogg helt i min smak som jag utav tvekan kommer fortsätta följa. Jag tycker att det känns bra att veta lite vilka det är som representerar Sverige i "min" sport ute i världen och få veta hur det går för dem. Det är ju trots allt en del av dessa som kommer vara de jag krossar ute på bananorna runt om i landet sen när jag är känd, klart man vill ha koll! ;)

       
Presis som att det inte är nog med att läsa inlägg efter inlägg med placeringar, galet bra procent och nöjda ryttare & tränare toppas de flesta av superfina bilder på kanonarponnyer.

Jag tycker att alla ska klicka sig in och iaf ge den ett försök; svenskponnydressyr.blogg.se


jag har sommarlov...

...och det märks. Jag har verkligen legat på latsidan i det senaste och då menar jag inte med bloggen, jag menar inte med stallet och hästarna utan jag menar med allt. Verkligen ALLT. Och dessutom är det riktigt skönt. Så nu tänker jag nog fortsätta med det ett tag till kanske, vi får se vart livet tar vägen. Faktiskt så är det såhär att jag har ngt vettigt att komma med idag också, VAAA?!nej, hon måste skoja tänker ni nu. Men så är faktiskt fallet.

I mitt manodepressiva inlägg kommenterade en tjej som heter Emelie, (antar jag eftersom det var så det stod) som skrev om någon tränare i Gyllebo. Om du nu, Emelie, skulle råka läsa detta så är jag väldigt intresserad av att veta mer om detta. SNÄLLAsnällasnälla maila mig massor av trevlig och uppiggande information till [email protected]


amen hej deppighet

Det framgår kanske i förra inlägget, men jag är så sjukt irrirerad och deppig just nu. Men bara när det gäller hästarna, hela mitt övriga liv går på räls och jag skämtar inte. Det finns så jäkla mycket jag bara vill skrika och gråta över eller bara låta allt forsa ut genom fingrarna och skriva av mig. Men jag kan inte exakt sätta fingret på det. Det är så himla mycket olika saker och hela tiden är det något nytt som vill göra sig påmint. De flesta sakerna är jag dessutom helt maktlös i och det gör mig så fruktat enerverad att det inte går att förklara. Hade jag varit någon i min egen omgivning hade jag aktat mig väldigt noggrant från att komma för nära mig just för tillfället.

> VARFÖR VÄXER MAN? Kunde jag inte bara få vara kort och liten för alltid, Marino ger min så jävla många ångets- och gråtattacker. Speciellt nu...

>...eftersom han just nu inte är helt kry, jag tror att han har en del låsningar i bakdelen och sen tycker jag dessutom att han verkar helt olycklig. Det är nästan så det smittar av, jag mår skit av att se honom så. Sen har ju hästar av naturliga själv en förmåga att aldrig berätta hur de känner.

>Marinos svans, eller vad jag nu ska kalla den. Jag var inte långt ifrån att börja gråta idag när jag kollade på den "svansen" han har nu och jämförde med hur den såg ut innan. Hans svans var SÅÅ fin innan, och nu är den...  förskräcklig!

>Ligamo överhuvudtaget gör mig lite halvt bekymrad, hela grejen med att vi tävlingsmässigt inte har utvecklats alls på två år är inte särskillt upplyftande heller.

>Tränarbrist, ändtarmsöppning på det. Jag har haft Mimmi & Marita som jag trivts väldigt bra med, men Marita har slutat kan man nog säga och Mimmi har otroligt lite tid. Vem ska jag träna för? ..





msvdebuten...

...blev aldrig av. Jag fegade ur och strök mig, baserat på de få pass jag red förra veckan var vi inte i stånd till att rida det programet. Det stora problemet nu är att jag vet att vi skulle ha klarat av det, han kan skolorna bättre än vad han kan skänkelvikning och bortsett från alla samlade gångarter är det i stort sett den enda skillnaden. Men jag blev chicken pga att det heter medelsvår helt plötsligt blev det värsta grejen av det hela. Men jag åkte iaf och red LA:3 och det gick inte alls bra.

Jag är så himlahimlahimla trött på att få precis över 60%, jag känner mig inte alls på den nivån längre. JAG VILL FRAMMÅT. Jag vet att både jag och Ligamo kan så himla mycket bättre, därför irriterar detta mig otroligt mycket. Jag red ihop drygt 61 procent med kommentaren "Mkt trevlig typ av häst som för dagen inte är helt avvslappnad". Han spände till väldigt mycket i galoppen och det kände jag ju, dessutom var där ett par enorma ryttarmissar. Men annars var det bara en medelmåttig ritt helt enkelt. Det är egentligen det som gör mig så besviken, en medelmåttig ritt ska faktiskt inte hamna på 61 procent tycker jag. Har jag fel?

Skriver mer ingående om mina nuvarande bekymmer (ja, förvånandsvärt nog är de fler) en annan gång, nu måste jag pallra mig vidare till stallet.  HAJ o IVAJ!


grevlundatävlingarna avklarade

Österlens RK har ja haft ett samarbete tillsammans med Lisen & Peder som innebar att vi tillsammans skulle anordna tävlingar på deras gård, Grevlundagården. Dessa tävlingar har varit nu i helgen och jag har varit funktionär båda dagarna. Gissa om jag är sliten nu eller? Det har gått tre dagar av mitt sommarlov och jag är fullkomligt bortkopplad i hjärnan, jag skulle kunna somna när och var som helst utan problem.

Först var det ju skolavslutning i fredags, den tog ganska hårt på mig. Jag grät konstant en timme under själva avslutningen, sen grät jag lite mer när jag kom hem och lite till och sen ytterliggare lite till... ja, ni förstår? Efter allt detta bar jag mig ut på stan', eller ut i byn kanske hade varit mer lämligt att kalla det. Men ut till Sommarfestivalen i Simrishamn iallafall. Där rände vi runder tills klockan var halv fyra. Sen skulle jag upp kvart över sex. KUL!

Halv åtta var vi i Grevlunda redo att bygga upp allt som vält under natten och sen stod jag på banan och lyfte miiiiiiljooooneeer jääääättetunga sandsäckar, bommar och bygde om bana efter bana fram tills klockan sex ungefär. Sen hade jag ju en egen häst att rida och kom hem vid halv elva kanske. Dagen efter var det samma visa bara det att jag under lunchen stack en snabbis till Skillinge och spelade match och sen tillbaka igen. På söndagen var jag faktiskt hemma redan halv tio... haha. Idag(igår?) jobbade jag till tre ungefär sen gick jag hem....   och sov. Jag funderar starkt på att ta tag i mitt sommarlov nu?!


HAPPYFACES all over the place


målet är äckligt nära nu...

Förra sommaren bestämde jag mig för att debutera Msv innan jag fyllde 16, det var inget mål utan det var så det skulle vara. Jag fyller 16 i september och eftersom jag redan är anmäld till min första Msv är det ju chillidill.

JAAA, ni läste faktiskt rätt. Den 20e Juni ska jag & Ligamo starta MsvC:2 i Trolleholm. Jag har inte hunnit bli nervös ännu, men jag tror att det beror lite på att det är så mycket med avslutningar osv nu innan att jag inte hinner tänka så långt frammåt. Träningen hemma har gått bra, inte dåligt men inte heller kanon. Bara bra. Men jag tycker faktiskt att bra räcker, han gör skolorna bra, de enkla bytena sitter och övergångarna till de samlade gångarterna är förvånandsvärt snabba. Det vi har haft mest problem med är den ökade traven, i de tidigare programen har det bara ingått mellantrav, mellantraven är inte alls lika klurig att sitta i som den ökade är. Och det är mest där problemet ligger, annars tror jag nog att Ligamo har lättare för den ökade än mellantaven.

Citerat ur TR:
"Trav ska vara tvåtaktig, ren, regelbunden och elastisk.


ARBETSTRAV ska kännetecknas av att hästen rör sig lösgjord och i jämvikt på tygeln med lika steglängd i ett väl avvägt och ganska friskt tempo. Hästens form anpassas efter dess utbildningsståndpunkt. Denna form av trav ligger mellan samlad och mellantrav i vilken en häst som ännu ej utbildats i samling, ska visa en väl balanserad och aktiv trav med framåtbjudning och engagerat bakbensarbete.


MELLANTRAV ligger mellan arbets- och ökad trav men är till sin karaktär "rundare" än den ökade traven. Hästen ska röra sig med ökat påskjut från bakbenen och i något livligare tempo än i arbetstrav samt med en moderat ökning av steglängden. Ryttaren ska tillåta hästen att föra nosen något längre framför lodplanet än i arbets- och samlad trav.


ÖKAD TRAV ska kännetecknas av att hästen med liksidig steglängd, där de diagonala benparens skenor är parallella, ökar sin steglängd så mycket som möjligt så att den med ett tydligt övertramp vinner mer mark. Detta åstadkoms genom kraftigare påskjut från bakbenen. Hästen ska förbli på tygeln men ska, utan att "luta sig" mot bettet visa en något längre och friare form. Genom god bogfrihet ska framhoven sättas i marken på den punkt, mot vilken den är på väg i stegets längsta moment. Ökad trav ska vara balanserad, rytmisk och fri från spänning."

Som ni kanske kan förstå, och kanske tillochmed vet av egna erfarenheter, är den ökade traven betydligt kämpigare för ryttaren att sitta ner i. Hästens rygg- & bakbensaktivitet bör vara så otroligt hög och om man inte lyckas åstadkomma detta till yttersta grad, alltså att hästen enbart länger på stegen utan att ha det rätta trycket från bakbenen och i ryggen, försvåras det hela ytterligare. En häst som inte jobbar upp med ryggen är näst intill omöjlig att sitta på även för den mest erfarna ryttaren med magrutor som ett mosaikgolv. Detta är problemet för oss och det grundar sig i att jag inte vågar trycka på och bra med bakbenen tillräckligt. Då får han inte med sig bakbenen alls och ryggen är inte i den position den borde, detta gör det otroligt svårt för mig att sitta prydligt eller huvudtaget. Sen träder fegheten fram och när man inte sitter helt hundra trycker man inte på mer, av logiska själ. Logik suger! Det enklaste hade varit att våga samla in bakbenen mer och få upp ryggen på honom och det hade gjort det lättare för mig att sitta, men det är enklare sagt än gjort kan jag lova. Åt detta tänker jag inte göra allt för mycket eller lägga ner allt för mycket energi inför tävlingen, det är en sån sak som helt plötsligt bara finns där. Men det tar sin lilla tid och jag tror verkligen inte att det går att tvinga fram. Det är bara träna, träna, träna som gäller.


ökad trav


världens bästa läsare

          Anonym om ponny(!)tävling:
för att tävla dressyr så är du precis lagom! du kommer åt honom väldigt bra med dina ben! var stolt istället för att skämmas :)

Anonym om ponny(!)tävling:
Superduper grattis julia!
Du ser inte alls för lång ut för Marino!:)
Ni e jättefina ihop!
Vad gör det att man inte får så många kommentarer när de man får ser ut såhär? Det känns så otroligt bra att höra någon (två t.o.m) vilt främmande människa säga såhär. Jag vet att jag är i absolut längsta laget, men helt plötsligt blir jag typ tre decimeter kortare bara av att någon skriver något sånt här. Finns inte så mycket mer att säga, just nu är jag hög på livet av massor av olika anledningar (dels detta). Tack! ♥









nya stövlar - CHECK!

Jag varken orkar eller har tid att skriva ett inlägg nu, ribriken säger allt.


RSS 2.0