Tävling

    Tävlingsdags på ronda.blogg.se priset för denna tävlingen är Eskadron Nici hoof blam & hästgodis.






reglerna är
1. Länka till bloggen på din blogg och skriv att det är en tävling där, alternativ bilddagboken.
2. Lägg till bloggen på Bloglovin.
3. När du gjort allt så skriv en kommentar i det
här inlägget

SUPERRENKELT!


Ja, jag lever!



Skolan tar massa tid, tävlingen gick dåligt, jag börjar bli sjuk igen och slutligen; bloggen hamnar långt ner på min prioriteringslista. Snart kommer uppdatering, men nu ska jag sussa bort min förkylning och mitt halsont.

sålänge kan ni roa er med världen finaste låt



(Går)Dagens ridpass

Igår somnade jag ifrån allt vad uppdatering heter så det får bli nu innan jag sticker till tävlingen istället. Marino fick sig en genomkörare och han var mjuk. Om han går såhär idag så tror jag att vi kan nå vårt endå mål i denna klassen, att få över 70%. Högergaloppen är det enda som failar lite, men det är nog egentligen inget stort problem. Bara jämfört med det andra. Några superfina skänkelvikningar fick vi också till, fast det behövs inte idag.. Men det är roligt att se att han faktiskt kan göra en skänkelviknig med god takt. Filmen är ganska suddig vissa tillfällen för Farfar, som filmade, satt på läktaren och zoomade när jag var i andra sidan riidhuset och då blir det ganska kornigt i bild. Men lite ser man iaf.

Jag tror att ngn kommer reagera på mina "bryska" halter jag gör då och då. Jag rider efter 112metoden (kommit på namnet själv), 1 liten halvhalt, 1 liten halvhalt, 2 innebär att man gör två små samtidigt, dvs. en stor. Självklart så rider man med målet att man aldrig ska behöva den tredje och så småningom inte den andra heller. Men det har inte kommit till oss än överallt. Om ni har fler frågor ang detta så svarar jag gärna på dem!





Välbehövd studiedag

Nobelpris i alla kategorier till den människan som kom på studiedagen. De bara ploppar upp precis när man behöver dem som mest, älska!


Så, för er som inte förstod det så har jag studiedag idag och hade tänkt spendera denna dagen i stallet. Men det sket sig för smarta jag kom på att studiedagar inte hjälper mina föräldrar så de jobbar fram till senast fyra i eftermiddag. Men då blir det stallet för imorgon är det dags för tävling i Torns och Marino behöver lite finlir, både ridmässigt och skötselmässigt. Var egentligen tänkt att jag skulle klippa honom med, men när han ska klippas så måste vi ge honom lugnande medel och till imorgon är det nog ingen bra idé. Han behöver all energi han kan hitta när det 'är tävling, även om det bara är LB imorgon. Idag ska Marino få en riktig "make-over", det som ska göras blir väl:

 Klippa hovskägg, svansrot, kronrand, öronen & för nackstycket

 Tvätta svans och man. Främst svansen då han har haft stora varblåsor därunder som runnit och varat ner hela svansen. Svansroten ska då även tvättas noggrant med vatten och smörjas med jodopaxgel.

 Rykta väldigt noggrant, diss på vinterpäls som börjar komma.

 Tvätta hovarna och smörja dem med Hoof saver.




Vad brukar ni hitta på när ni ska göra era hästar extra fina inför en tävling?


Ponnyallsvenskan div II omg 1

I helgen var det allsvenskan i Kristianstad för våra kära ponnyekipage, jag är stolt, dock väldigt oegagerad, lagledare! Min tid är vädigt oprioriterad på bloggen just nu (som ni förmodligen märkt) eftersom min pluggning tar ganska mkt av min tid nu i nian. Men för att hitta ngt possitivt med det så kan vi ju säga att bloggen lär bli väldigt intressant nästa år om jag kommer in på flyinge och då behöver jag plugga just nu. Detv tycker jag vi kör på!
Men tillbaka till allsvenskan så gick det väl bra får jag säga, vi hade otur i omhoppningen men annars var det väldigt fina ritter där. Vi slutade på en 7:e plats av 11 (?) lag om jag inte minns fel. För övringt så var det på denna klubben, Kristianstad ridklubb, som jag och Marino tävlade vår sista lokala hopptävling. det var omg 2 av div II allsvenskan 2007 och vi blev felfria i omhoppningen efter ute i förklass och 12 fel i lagklass. Dessutom efter en väldigt kass utesäsong med endast uteslutna rundor.



Hela laget i vår fina hälsningpå defileringen


Lina och poserMarino på framridningen




Vart har alla...

..fina kommentarer tagit vägen?  Dom är Yligt välkommna tillbaka!

Det är väldigt svårt att veta vad jag ska skriva om nu när jag inte rider om dagarna, förut fattade jag inte att folk utan hästar (eller annan tidskrävande hobby) kunde klaga på att de hade för lite tid. Men när man är inställd på att man inte ska göra ngt speciellt så blir det lätt några timmar för mkt framför datorn eller Tv:n. Så efter 3 veckor som normallevande så kommer jag känna mig som en slö soffliggare för nu efter bara 1 känner jag mig som en kanelbulle på jäsning med väldigt mkt fyllning. Eller ngt annat klumpigt uppsvullet och segt. För att förminska denna känsla ska jag skriva lite praktisk matteinlämning, fina SOinstuderingsfrågor och träna framför TV:n med en träningsvideo som min farmor lyckats köpa trots att hon inte har en DVD så jag fick den!

Så länge får ni säga vad jag ska skriva om nu de kommaned två häst-lösa veckorna!







Tänkte att...

...det kunde vara lite med en sån här fördriva-tiden-lista, så här får ni!

Så här kommer jag att se ut på nästa tävling!
Fyll i detta så att dina vänner/motståndare känner igen dig på nästa tävling.

Gren: Dressyr
Tävling: Regional
Ryttarens namn: Julia Persson
Tävlar för: Österlens ridklubb
Ponnyer/ponny/häst: Marino
Kategori: C
Klass(er): LA:1 och LA:4
Schabrak: vitt sveland
Luva: none
Benskydd: Kanske vita cliff barnsby
Benlindor: eller vita benlindor
Boots: inga
Transportskydd: inga
Transporttäcke: grönt/rött domani
Ridtäcke: inget får jag hoppas?
Sadel: Passier optimum
Träns: Totti achen
Hjälptygel: ingen alls
Grimma: Svart lädergrimma
Transport: ful, liten Thule
Ridbyxor: vita jacson oskodda eller helskodda Isabell Werth
Tröja: ?
Skjorta: rosa mountain horse
Kavaj: svart okänt märke
Hatt:
Spö: brunt dressyrspö med "flärp"
Handskar: vita roeckel
Hjälm: John Whitaker
Jodpurs+chaps:
Stövlar: svarta gamla Cavallo 
Ridstrumpor: stövelstrumpor Domani
Sporrar: catago 15 mm.
Säkerhetsväst: -
Övrigt:




Ganska exakt såhär kommer det se ut



Bildbomb från Flyinge

fick bilder av min kusin, som är innehavare av en systemkamera, från tävlingen i Flyinge och dom måste upp på bloggen för dom är så vackra.


                                                                                                                                                                       




Pianohänder fy. Seg ponnys framben mums.


Titta upp Julia!


Dagens ridpass

Det var minsann längesen det blev en helt vanlig uppdatering om dagens ridpass, men nu är det dags! Eftersom Ligamo har långvila så var det Marino som fick sig en dust och tro det eller ej men jag hoppade faktiskt. Dagens ridning var verkligen ingenting som den brukar, för det första så red jag inte Marino i form överhuvudtaget och nu hade jag tänkt berätta varför. Jo, såhär ligger det till. Att när Lina och Hanna ska rida (framförallt hoppa) så bryr Marinó sig inte ett skvatt om vad dom säger till honom, t.ex. halvhalter. Så dagens ridpass var helt och hållet inriktat på lydnad och det är inte alls roligt enligt Marino. Jag hatar att hänga hästarna i munnen så när jag tränar halvhalter så använder jag mig av en "metod" som Christoffer (hopptränare) har lärt mig. Han förklarade det som att man ska rida "rött" eller "grönt" med händerna, antingen inte hålla alls och låta hästen sköta allt vad heter balans själv. Nu har ju inte Marino några problem med balansen så det är den "röda" ridningen som är effektiv på honom. Dvs. att de gånger man gör halvhalter så är det hårda och snabba som gäller. När hästen har stannat så släpper man efter direkt för det är själva "släppet" som ger effekt. Om du inte släpper så kan du dra hur snabbt och hur hårt som helst och det skulle bara göra skada ändå. På Marino funkar det alldeles utmärkt och om man skulle seg-dra i honom skulle han bara försöka dra emot. Det hade blitiv SM(sandvångenmästerskap) i dragkamp. Det gick faktiskt bra idag men jag tror att det hade kunna gå hur det ville för jag hade varit nöjd endå eftersom jag endå inte ska tävla honom i hoppning så har jag ingen prestationsångest över det men bra gick det. Bra som i med-prestationsångest-bra. Ni ska tom få lite smakprov i form av film idag. Jag behöver inga kommentarer om att jag är för stor för honom så dom får ni gärna lämna utanför dörren innan ni knackar på dessutom behöver jag att ni ska observera att jag är dressyrryttare.






Överansträngning?

Jag var ju och tränade för Mimmi i veckan och innan träningen hade jag sagt till en kompis att "jag tyckte det skulle bi så roligt för det känns som om vi har utvecklats sen sist vi var där". Så in i ridhuset red jag och visade upp min fina häst, framridningen gjorde han bra. Vi red på volt och jobbade mha. utåtställning med att få tag på ytterbakbenet. Ganska okej, men så fort jag får tag på ytterbakbenet så slutar han trava. Alltså inte slutar trava som i att börja skritta utan slutar trava som i att tappar all gång och takten. Jag är väldigt noggran med att inte använda mina sporrar för mkt då jag tidigare har kommit på mig själv att göra det, så mestadels anväder jag mina sporrar sällan men ordentligt. Och denna metod har fungerat för att få både Ligamo och Marino mer känsliga för skänklarna men nu i det senaste så har Ligamo blivit lite seg. Inte seg som i dålig bjudning (eller kanske lite) utan seg som i seg för skänkeln och allmänt osmmarbetvillig.

När framridningsövningen var klart tänkte jag " det gick kanske inte som jag hade trott, men jag är väl nöjd". Sammtidigt kommer Mimmi fram till mig och beskriver min utveckling från förra gången till denna ungefär såhär;



Hoppas alla fattar min finfina paintteckning, om ni inte gör det så betyder det att hon tyckte att vi (Ligamo) hade blivit väldigt mkt sämre. Under senare övningar fick vi kommentarer som "du får ta det för vad det är" eller "kräv inte mer av honom idag". Det är verkligen inte roligt att höra. Förra träningen övade vi seriebyten och skolpiruetter, denna gången fick vi sämsta kritiken ever i typ helt vanlig arbetstrav/-galopp. Men Mimmi var ganska säker på att han inte var sjuk eller skadad utan att det berodde på att han behövde vila. Så nu står Ligamo inför 3 veckors box-/hagvila mitt i alla allsvenskor och mamma är överlyckig över att jag inte kommer kunna starta omg I i div II hoppning.


Fast han ser ut att trivas ganska bra med lite vila faktiskt!


Ösrk vs. Mr

Vi var ju iväg förra helgen och tävlade omg II (knock out) för storhäst.

I vårt lag ingick

Maria Kellersson & Neptunus 196p.

Sara Kellersson & Duni denkmal 188p.

Helne Thostensson & Medline 182p.

Julia Persson & Ligamo 195p.

Jag orkar inte ta reda på procenten, jag hade 67,24 så det kan ni ju utgå ifrån. Med dessa poängen tog laget sig faktiskt till förstaplacering och nu väntar final för vår del. Ligamo kändes verkligen inte helt 100 ngn gång alls under denna tävlingen så att jag skulle få 67 procent och dessutom placera mig tvåa var absolut inget jag ens hade funderat på. Men nöjd är jag verkligen med tanke på att jag hade feber också. Ridkänslan har varit bättre måste jag säga, men jag har verkligen inget att klaga på för att få bara ett poäng mindre än Maria är jag mer än nöjd med. Hon är trefaldig klubbmästare hos oss.

Tyvärr så fick vår kamera för sig att absolut inte fungera så det blev varken film eller bilder. Men Kellerssons hade filmkamera med sig så ngn gång kanske jag får filmen och då får ni garanterat också se den. Men nu får ni nöja er med denna mörka bilden med kass kvalité!




                                                                                                                                                                     


UPDATE
: det är inte filnal för oss nu utan det är omg III som vi har att se fram emot!


min eftermiddag



Ikväll är det dresyrträning i Borrby för min och Ligamos del, för Mimmi. Hinner inte skriva så mkt för det är lite snålt med tid eftersom min lillasyster ska träna voltige innan och den börjar redan kvart i 6 typ.

 Kanske att jag skriver om knock outen i söndags när jag kommer hem?

 Videoblogg? tycker det verkar intressant!

 Plugg, plugg och åter plugg.



Grattis från Bukefalos

Jag har väl inte precis skyltat med det här på bloggen men nu råkar det vara så att jag fyller år idag. Dock är det väl ingen superfödelsedag med tanke på att jag ligger ensam hemma i soffan med förskräckligt ont i halsen. Men iaf, när jag öppnade min e-post idag så var där ett mail från Bukefalos där de hälsade grattis på min födelsedag, låter kanske helknäppt men jag blev helt lycklig. Haha, men jag är ju lite underlig. Enligt mig är det en väldigt bra sak som Bukefalos gör, även om det nu råkar vara ett automatiskt mail som går ut till alla medlemmar det datum mman har skrivit så känner man sig ändå lite.. jag vet inte vad jag ska säga men det känns bra iaf.






lagtävlingar på G = höst

Som rubriken lyder, så är det ju faktiskt dags att börja  ändra om sitt tänkande till höst. Såklart blir man påmind när man kollar ut (iallafall här i simrishamn), men för min del kom jag fram till att det är faktiskt höst nu när min inkorg var full av mail från alla möjliga från klubben om allsvenskan, nästa års planering ja, allt. Där var tom ett mail från Lisen & Perder, chocktillstånd?  Jadu! Nej men det var bara ett infobrev om att dom skulle börja tävla för oss nästa säsong och att vi ska anordna tävlingar hemma hos dem. De lagtävlingar som innefattar mig detta året är:

 Hoppallsvenskan häst div II (?)

 Dressrallsvenskan ponny div II

 Hoppallsvenskan ponny div II (Med som storasyster & "coach")

 Knock out häst LB

 Knock out ponny LB


Jag är inte helt tillfreds med att rida div II på Marino eftersom vi tävlar reg LA annars och tom är kvalade till nat, detta går i lok LC. Det känns orättvist, men samtidigt så är jag 100% säker på att jag inte kommer vinna för LC är varken min eller Marinos starka sidor så vi kan väl ha det som ett handikap I guess. Desutom tror jag inte vi har ekipage så det räcker om jag inte är med. Men nästa år hoppas jag att tillräckligt många Ösrk:are är på min sida och startar div I i dressyren, kunde varit roligt. Med mig där räknar jag Julia och Kajsa. (fast Kajsa vet inte om det än) Men sen behöver vi en till så vi får väl se?



Gratisskor.se

Vem har sagt att höstnördar som jag inte kan vara intresserade av mode? asså vanligt människomode. Haha, lät inte det lite roligt? Människomode! Iaf så har jag gått och blivit medlem på Gratisskor.se och det tycker jag att ni läsare också kan bli, för inte vill man väl lägga sina pengar på flådiga ut-och-dansa-skor när man kan lägga som på hästen? Har jag inte rätt?

Det är busenkelt och gratis så för er som har hittat en anledning att inte bli medlem så tycker jag att ni kan kontakta mig för jag vill gärna veta den då!








Idag borde jag nog...

...inte ha ridit idag för just nu så mår jag inte prima måste jag säga. Jag har ju legat hemma från skolan sen i onsdags ändå skulle jag ta mig upp både i onsdags och idag, mest för att tävlingen är på söndag men jag tvivlar inte på att jag hade gjort det även om det bara hade varit en helt tom vecka utan tävlingar. Det är väl helt enkelt sån jag är, och i onsdags bestämde jag med Mamma att jag absolut inte skulle göra ngt ansträngande. Bara låg form i alla gångarter så han fick röra på sig, trodde jag på det själv eller? Aldrig någonsin i min ryttarhistoria så har det hänt att jag har ridit halvhjärtat, iofs så var jag inge vidare bra på ngt allls vad gäller ridning för bara ett par år sedan men jag gjorde alltid och kommer förmodligen alltid göra så gott jag bara kan. Mer än så kan man inte göra, inte ens jag. Även om min hals och hela min kropp säger ngt annat så är jag väldigt glad att jag red idag, det gick superbra överlag. Inga hastiga bakåtkastningar eller stegringar som han har fått för sig att han ska göra såfort ngt blir jobbigt (tänkte filma imrogon när Stina tömkör så ska ni få se) utan det mesta kändes ganska harmoniskt. Jag fick till och med min kära farfar att filma mig idag, så ni ska få se lite smakprov. Mitt svagaste ben just nu i ridningen är längningarna. Asså inte själva längningarna, Ligamo kan länga hur mkt som helst om man jämför med Marino, men jag kan verkligen inte sitta ner i hans längningar. Helt omöjligt, vilket ni kommer se på film nr 2. Lite störigt när man påstår sig själv "vara bekväm med hur man sitter" så kan man inte ens sitta ner i en fullblodslängning, öööö det måste tränas in. Tänkte inte skriva så mkt mer, låter filmerna tala för sig.

OBS! jag drar inte som det ser ut på vissa ställen, jag håller och låter hästen fixa dragandet. Har blivit tillsagd att göra så eftersom han hade som vana
innan att inte ta bettet alls och det ska inte vara jag som ställer till ostadigheten nu.












Knock out 2009

änsålänge så är det bara ett av Ösrk's fyra knock outlag som har "knockats ut", de är även de enda som har ridit omg II. Det är ponnylaget som ridit LC, i det laget ingick Lina och Marino. På söndag åker vi i LB storhäst till Malmö och slåss om en finalplats. Jag tror faktiskt att vi har en chans, iofs vet jag inte hur deras lag ser ut men jag tror att vårt lag kommer kunna skrapa ihop endel poäng. Ska jag vara helt ärlig tror jag att mina poäng kommer bli de som räknas bort eftersom det bara är de tre bästa resultaten som räknas.
Vad gäller mig och Marino så ingår vi i LBlaget som ska möta Torns nu ngn gång i det närmsta, där kan vi nog räkna med förlust. LClaget för storhäst har jag ingen som helst koll på.



 bästa pisutdelarna i omg II för ponny. Julia och Freja


kolväte, huh?

Jag skulle verkligen behöva plugga NO, och eftersom jag sitter hemma och är sjuk så har jag egentligen världens chans. Men, det blir liksom aldrig av jag bara sitter här och funderar på vad jag ska skriva. Matten är ju såklart färdig för precis som det alltid blir så gör man det roligaste först (ja, jag gillar matte och jag vet att jag är ganska ensam om det) och nu sitter jag här med 10 instuderingsfrågor som hatar mig. Vem vill egentligen veta vad det finns för atomer i kolväten? inte jag iaf. Inte nog med att man ska ta reda på det så stämmer inte det enda logiska; att det är kol och väte. Nejnej, det är massa andra obegripliga atomer. blää säger jag bara. Jag borde inte hata NO eftersom min högsta önskan är att gå på flyinge och det är en naturvetenskaplig linje, men det ska nog gå bra ändå!
 





Nu när vi endå är inne på skolan, mitt mål är ju som ni redan vet att gå gymnasiet på Flyinge. Men jag är tveksam på om mina betyg räcker så långt, jag har gråtit floder över mina betyg och skrikit hur mycket som helst över att jag inte vet vad jag ska göra om jag inte kommer in på Flyinge. Ikväll ska jag på möte med min Ma- och NOlärare för att lägga upp en plan över hur jag ska höja mina betyg. Just nu ligger mina poäng på (15x15för man räknar väl 15 ämnen) 225. Och det räcker ganska säkert inte ens för att dom ska få ögonen på mig. Därför har jag smått betygsångest och det har jag haft sen mitt första betyg sattes, snacka om hård självkritik. Det tar faktiskt emot ganska mkt att skriva detta för mina betyg är bland de saker som jag gjort någon gång som jag är mest missnöjd med eftersom jag gick in i 8:an med sjukt höga förväntningar. Nu är det tiden som ger mig ångest, jag har bara ett halvår kvar till de preliminära ansökningarna och jag vet inte om jag komm hinna höja mig i tillräckligt många ämnen. Och tänk om jag sänker mig? Min värld skulle gå under.



Varför valde du som du gjorde?
finns det ngt nu efterhand som du skule vilja göra på ngt annat sätt ang gymnasieval?



Anledningen till att man kämpar vidare i svåra stunder finns numera på film














Klippt och klart

Nu drar hösten igång alla sega hästmänniskor (fam Persson ingår) börjar komma på att oj, vi kanske måste lämna i alla de skitiga och trasiga täckna på tvätt och lagning. Det var vad min dag igår bestod av,och att klippa Ligamo.  En ren höstförberedelsedag. usch.

Först var vi tvugna att åka till stallshopen i Tomelilla och hämta klipmaskinen som vi skulle hyra, eftersom vi inte äger en egen, och där skulle vi även lämna in alla våra vinter- och regntäcken på lagning. Smarta som vi är så kom jag och Mamma fram till att Ligamo behövde ett nytt regntäcke eftersom han skulle klippas samma dag och hans regntäcke skulle in på lagning så det blev ett nytt regntäcke till honom fast inte från stallshopen för där fanns faktiskt inget som jag tyckte var så där jättelockande, de flesta såg ut att vara ganska dålig kvallitet de andra var bara fula helt enkelt. Så det blev en runda till Granngården i Ystad och inhandla ett Horsewear Amigo, ofodrat och rött























Sen bar det av till Sandvången och klipppningen tog ganska mkt längre tid än vad jag trodde den skulle göra för han hade inte så jättelång päls så det var nästan svårt att se var man hade klippt. Dessutom är Marino den enda hästen jag klippt förut och på honom kan man absolut inte klippa län

 

gre än knäna då får han sinnesutbrott. Så jag är med andra ord bara van att klippa så fort så möjlgt innan hans lugnande medel slutar verka och absolut inte ner på benen. Men igår var det helklippning som gällde, fast inte huvudet. Jag tycker att en sån vanlig maskin är waay to big för att trycka upp i huvudet. Hur brukar ni göra?

Iallafall så blev han supersnygg både i sin nya frisyr och i sitt nya täcke. Ja tror att jag ska fixa en bild idag!


 


RSS 2.0