veckans tips; skrittpauser





Att lägga in skrittpauser i alla riddpass kan betyda väldigt mkt, både för dig som ryttare & för din häst. Under ridpass där du lär din häst något nytt kan de fungera som en stund för hästen att tänka och suga in allt det nya den håller på att lära sig. Det är mentalt väldigt jobbigt för din häst att lära sig nya rörelser och moment och tillslut blir det "kortslutning" och man får börja om från början nästa gång. Eller, i värsta fall, så förknippar din häst denna rörelse med obehag framöver och det kan till och med bli svårare än vad det var från början. 

Ridpass som är mer fysiskt ansträngande för din häst behöver också innehålla skrittpauser av den logiska anledningen att både häst och ryttare blir trötta. Självklart ska man kunna pressa lite då och då och kanske fortsätta några sekunder trots att både häst och ryttare egentligen inte orkar för att t.ex. stärka konditionen. Men i de flesta fall är det mycket bättre att sluta när man känner att det börjar ta emot lite, att man känner när hästen börjar bli trött och ser till att få igenom det man vill eller att det blir så bra som möjligt iaf och saktar av till en välförtjänt skrittpaus.

Det viktigaste med skittpauserna är att det verkligen är paus. Alltså 100% vila, bara sitt med helt långa tyglar och låt din häst skritta på i vilken tempo den vill med utsträckt hals. Det förekommer ofta att man kanske "råkar" hålla ihopa och börja pilla ner hästen på tygeln, eller att man flyttar den för skänkeln osv. Detta är strängt förbjudet under en skrittpaus, hästen ska inte behöva tänka på något alls under tiden. Det kan även vara bra för dig som yttare att kanske skaka loss armarna lite, rullar axlarna lite fram och tillbaka för att slappna av. Ett bra tips är att släppa stigbyglarna och släpppa benen rakt ner och att försöka vara helt avslappnad i bäckenet och förlja med i hästens rörelser fullt ut. Man får faktiskt fler onödiga spänningar än vad man tror under ett helt vanligt ridpass hemma i ridhuset/ridbanan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0